Stredná odborná škola, Pod Bánošom 80, Banská Bystrica

 

Navigácia

  • Aktualizácia údajov
    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Používanie preukazu žiaka/ študenta v IDS BBSK od 1.1.2024

    Informácie ohľadom používania Preukazu žiaka v pripravovanej integrovanej doprave v Banskobystrickom kraji s termínom spustenia 1.1.2024.

    1. Pre mestskú dopravu, dopravu v rámci ZSSK a prímestskú dopravu mimo BBSK sa nič nemení, svoju kartu Vaši študenti môžu používať presne tak, ako doteraz.
    2. V rámci prímestskej dopravy BBSK je pre správne použitie preukazu žiaka potrebné vykonať dva kroky:
      1. Vytvoriť si účet cestujúceho buď online cez eshop IDS BBSK, alebo osobne v zákazníckom centre IDS BBSK.
      2. Zaregistrovať preukaz žiaka pomocou sériového čísla karty.

    Po registrácii karty pomocou sériového čísla karty bude možné na kartu zakúpiť jednorazové cestovné lístky, prípadne časové lístky.

    Viac informácii nájdete v prílohe 

  • Aktualizácia údajov
    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Doručenie známky ISIC

    Milí študenti!

    Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<2 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

    Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ na www.objednaj-preukaz.sk. Pokiaľ tak spravíte ešte tento týždeň, môžete si zvoliť možnosť doručenia na školu a ušetriť na poštovnom.

    V prípade, že si známku objednáte neskôr, počas nasledujúcich týždňov (od 27.6.), známka vám bude doručená domov s kuriérskym poplatkom 3€.

    Objednajte si známku teraz a už budúci týždeň si ju môžete vyzdvihnúť na škole.

  • Obnovenie preukazov ISIC na školský rok 2022/2023

    Vážení rodičia, milí študenti!

    Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<26 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

    Obnovte si platnosť preukazu v dvoch krokoch:

    1. Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ na www.objednaj-preukaz.sk. Známka Vám bude doručená domov (poplatok za doručenie kuriérom je 3€) alebo do školy (kde si známku vyzdvihnete v nasledujúcom týždni po platbe podľa inštrukcie školy a bez poplatku za doručenie). Preukaz bude v databázach platný hneď, takže na online zľavy a v ISIC appke ho môžete používať okamžite po platbe. Je na Vás, akú možnosť doručenia si vyberiete. 

    2. Ak chcete využívať preukaz ako dopravnú kartu v MHD, SAD a ZSSK, postupujte podľa inštrukcií na www.preukazstudenta.sk a uhraďte poplatok 3,60€ za predĺženie dopravnej aplikácie v čipe preukazu.

     

    S platným preukazom môžete:

    1. Denne šetriť svoje vreckové a učiť sa efektívne nakladať s financiami.

    Možnosť ušetriť desiatky až stovky Eur ročne: https://isic.sk/kalkulacka-zliav/

    2. Využívať zľavy na viac ako 150 000 miestach na Slovensku a vo svete, napríklad v  kinách Cinemax, Cinema City, v e-shopoch Dedoles, Hej.sk, VUCH, pri nákupoch oblečenia v obchodoch Reserved, House, Cropp, v kníhkupectvách Martinus, PantaRhei, pri občestvení v Starbucks, McDonald´s, Burger King, Subway, pri športovaní vo fitnescentrách alebo v letných strediskách.

    Viac na  https://isic.sk/zlavy-na-slovensku/

    3. Uplatniť si nárok na špeciálny študentský paušál Go Yoxo s výhodným balíkom neobmedzených mobilných dát pre sociálne siete a čety, dostupný výhradne pre držiteľov preukazov ISIC.

    Viac na https://isic.sk/pausalpreteba/

    4. V celom Bratislavskom kraji cestovať jednoduchšie s lístkami alebo električenkou v mobile v aplikácii IDS BK, do ktorej si pre nárok na zľavnené cestovné stačí zaregistrovať preukaz ISIC.

    Viac na www.isic.sk/cestujsappkou

    5. pre cestovanie po Slovensku mať jeden preukaz ako univerzálnu dopravnú kartu pre MHD, SAD aj vlakovú dopravu na žiacke cestovné. Viac na www.ubian.sk

    6. Uplatniť si nárok na celoročné cestovné poistenie.

    Viac na http://isic.sk/poistenie-istotka

    7. Využívať špeciálne limitované ponuky pri nákupoch rôznych vecí – tentokrát je v ponuke darčeková karta IKEA (posledných 100ks) za zvýhodnenú cenu.

  • ISIC ONLINE VIANOCE 12-2021

    Vážení rodičia, milí študenti!
    Viete, že ...
    ✓ preukaz ISIC sa oplatí aj pri ONLINE nakupovaní?
    ✓ ak preukaz ISIC stále nemáte platný do 09/2022, dá sa to jednoducho vyriešiť?
    (info ako, nájdete v súbore ISIC ONLINE VIANOCE 12-2021)

  • Návrat zahraničných študentov do školského internátu

    Zahraniční študenti, ktorí neboli počas vianočných prázdnim v zahraničí sa môžu vrátiť na školský internát v nedeľu 10. januára 2021 od 16.00 hod za splnenia jednej z nasledovných podmienok:

    • preukážu sa negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín
    • preukážu sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín a následne absolvujú päťdňovú karanténu v školskom internáte

    Návrat zahraničných študentov do školského internátu, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia sa riadi platnými opatreniami a narideniami vlády SR a ÚVZ SR. Termín, čas a podmienky návratu včas oznámia a prekonzultujú s Ing. Ľudmilou Bojsovou.

    Povinnosti pri vstupe na Slovensko z krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska a Švajčiarska

    Ak vstupujete na územie Slovenska a za posledných 14 dní ste navštívili iba krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko alebo Švajčiarsko, musíte absolvovať domácu izoláciu alebo izoláciu v karanténnom ubytovacom zariadení.

    Izolácia sa končí:

    1. obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19,
    2. pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 10. dňa,
    3. u detí do 10 rokov pri bezpríznakovom priebehu izolácie, ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti.

    !Upozornenie

    Všetky osoby žijúce s Vami spoločnej domácnosti počas domácej izolácie musia taktiež absolvovať izoláciu v domácom prostredí, ktorá sa skončí dňom ukončenia izolácie všetkých osôb.

     

    Aký je postup?

    1. najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky sa registrovať nawebe http://korona.gov.sk/ehranica,
    2. bezprostredne po vstupe na Slovensko oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronicky
      1. poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, a s ktorým majú uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
      2. v prípade detí poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria,
      3. osoby, ktoré nemajú na území Slovenskej republiky uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, miestne príslušnému lekárovi samosprávneho kraja.
    3. počas svojho pobytu na území Slovenskej republiky sa na požiadanie preukázať potvrdením o splnení povinnosti registrácie webe http://korona.gov.sk/ehranica príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky,
    4. podstúpiť laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení;

     

  • Návrat do škôl 2021 sa posúva, pokračujeme dištančnou formou

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    od pondelka 11. januára 2021 pokračujeme dištančnou formou výučby.

    Po ukončení lockdownu od 25. januára budú otvorené aj stredné školy, taktiež za podmienok pretestovania študentov a zamestnancov školy podľa vyhlášky ÚVZ SR. Aj z tohto dôvodu sa presunulo plošné pretestovania z pôvodného termínu 8. – 10. januára na 22. – 24. januára 2021.

    Zároveň je potrebné zdôrazniť, že tieto podmienky sú predbežné a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť alebo upraviť RÚVZ.

    KLASIFIKÁCIA

    Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa upravili aj niektoré pravidlá pri klasifikácii žiaka. „Termín na vyskúšanie a hodnotenie za prvý polrok sa predlžuje do 31. marca. Učitelia tak nemusia prvé týždne po otvorení škôl mať pocit, že treba „naháňať známky.“ Nie je to potrebné. Ak má žiak známky z prvého polroku a je potrebné, aby získal ďalšiu známku, je možné ho do 31. marca hodnotiť,“ povedal minister školstva. Následne bude žiakovi táto známka zapísaná do prvého polroka a bude mu uzavretá konečná známka za prvý polrok.

    MATURITY

    Úpravy nastali aj pre maturantov. „Ruší sa externá časť maturitnej skúšky v školskom roku 2020/2021. Písomná forma internej časti maturitnej skúšky, teda sloh sa uskutoční v termíne od 12. apríla. Presný termín určíme do 31. marca 2021,“ upresnil Gröhling. Ústna forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termínoch od 17. mája 2021. V prípade potreby môže prebiehať 2 týždne.


  • HODNOTENIE A KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV V 1. POLROKU šk. roku 2020/21

    Vážení rodičia, milí žiaci,

     

    na základe usmernenia k hodnoteniu a klasifikácii  prospechu žiakov strednej školy v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2020/2021 a na základe rozhodnutia pedagogickej rady upravujeme s platnosťou od 16.12.2020 klasifikáciu v prvom polroku zo známky na slovné hodnotenie absolvoval(a)/neabsolvoval(a) v týchto predmetoch:

    ADK – administratíva a korešpondencia

    CAD – cvičenia z administratívy  korešpondencie

    TŠV – telesná a športová výchova

    Prax – vodná turistika

    Prax – cykloturistika

    Prax – pešia turistika

    Prax – odborný výcvik

    OVY – odborný výcvik pre odbor podnikateľ pre rozvoj vidieka v 1. – 3 . ročníku

    IPX a P10 – pre odbor podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat

     

    Ostatné predmety budú hodnotené známkou.

     

    Ing. Pavel Fiľo , riaditeľ školy

  • Neúčasť na on-line hodinách

    Milí študenti,

    dávame Vám do pozornosti nasledovné:
    Od zajtra 8.12.2020 platí, že ak sa žiak vopred alebo v priebehu dňa neospravedlní,
    že sa z opodstatneného dôvodu nezúčastnil na on-line hodine jeho neúčasť  bude zapísaná v TK ako absencia. Ospravedlnenky posielajte triednemu učiteľovi.
     

    Ďakujeme za pochopenie

  • USMERNENIE ohľadom odborného výcviku a praxe

    Vážení rodičia a milí študenti,

    oznamujeme Vám, že v zmysle usmernenia MŠVVaŠ SR (https://www.minedu.sk/data/att/17434.pdf) odborný výcvik v duálnom systéme a u zamestnávateľov môže naďalej prebiehať podľa momentálnej situácie u zamestnávateľa. 
    Študentov, ktorých sa to týka budú informovať majstri odborného výcviku, resp. triedni učitelia.

     

    Odborný výcvik v priestoroch školy bude vykonávaný podľa možností dištančnou formou a bude posilnený po obnove vyučovania.

  • OZNAM o spôsobe dištančného vzdelávania

    Vážení rodičia, milí študenti,

    naším prvoradým cieľom je vytvoriť pre Vás podmienky, aby ste sa počas tejto náročnej situácie mohli naďalej plnohodotne vzdelávať. 

     

    Dištančná forma vzdelávania žiakov školy bude realizovaná prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy nasledujúcimi formami:

    • prioritne prostredníctvom edukačného portálu EduPage,

    • prostredníctvom sociálnych sietí (o tomto spôsobe komunikácie budú žiakov informovať jednotliví učitelia),

    • prostredníctvom e-mailovej komunikácie, 

    • ďalej pripravujeme online výučbu cez Office 365 

     

    Učitelia budú žiakom prideľovať študijné materiály, zadania a úlohy v primeranom rozsahu a v primeranej náročnosti s určením presného termínu na preštudovanie a odovzdanie zadanej úlohy.

    Učivo a úlohy budú učitelia zadávať v deň, kedy je v rozvrhu daný predmet.

    V prípade zostavenia špeciálneho rozvrhu a akejkoľvek zmeny v spôsobe dišančného vzdelávania Vás budeme včas informovať.Žiaci, ktorí majú v rámci dištančného vzdelávania akýkoľvek technický problém sú  povinní o tejto situácii informovať svojho triedneho učiteľa, ktorý ich usmerní a bude ich informovať o ďalšom postupe.

  • OZNAM o spôsobe vydávania učebníc a osobných vecí zo školského internátu

    Žiaci si môžu vyzdvihnuť učebnice a osobné veci zo školského internátu podľa nasledovného harmonogramu:

    1 . ročník

    streda - 10. 00 - 12.00

    2. ročník

    streda - 13.00 - 15.00

    3. ročník

    štvrtok - 10. 00 - 12. 00

    4. ročník

    štvrtok - 13.00 - 15. 00

    V prípade potreby kontaktujte svojho vychovávateľa.

  • AKTUÁLNE INFORMÁCIE v súvislosti s COVID 19 platné od 11. 10. 2020

    Vážení rodičia, milí študenti,

    ako už iste viete, stredné školy od pondelka 12.10.2020 prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania  až do odvolania. 

    Platí to samozrejme aj pre odborný výcvik. Preto dnes necestujte na školský internát. 

    Zajtra všetci zostaňte doma. O spôsobe výučby Vás budeme informovať.

  • Rúška sa v škole nosia ďalej

    Do konca septembra je vstup do školy a pohyb v interiéri školy možný len s rúškom.

    Od stredy 15.9.2020 bude vyučovanie prebiehať podľa riadneho rozvrhu.

    Nezabudnite doniesť vyhlásenie o bezinfekčnosti.

    Žiaci, ktorí bývajú v miestach,, ktoré boli označené za červené zóny sú povinní informovať sa o aktuálnych opatreniach a nariadeniach obcí a príslušných regionálnych úradov verejného zdavotníctva.

    Buďte zodpovední, vyhýbajte sa hromadným podujatiam. V prípade, že ste sa vrátili domov a osobám žijúcim s Vami v jednej domácnosti bola nariadená karanténa, musíte v karanténe ostať aj Vy.

    Veríme, že sa v stredu všetci  znova stretneme.

     

    Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti

  • Prehľad opatrení v súvislosti s COVID 19 platných od 2. septembra 2020

     

    Žiaci môžu vstupovať do školy výlučne hlavným vchodom

    Rodičom a cudzím osobám je vstup do školy zakázaný.

    Vstup do školy a pohyb v interiéri školy je možný len s rúškom.

     

    Z dôvodu dodržiavania protiepidemiologických opatrení bude pri vstupe do školy vykonávaný ranný filter (meranie teploty). Ranný filter sa vzťahuje aj na žiakov ubytovaných v školskom internáte. Pripravená je aj dezinfekcia rúk. 

     

    Od 2.9.2020 prebieha riadne školské vyučovanie podľa rozvrhu.

    Od pondelka 7.9.2020 bude vyučovanie prebiehať podľa upraveného rozvrhu (skrátené vyučovacie hodiny). Vyučovanie bude začínať od 8.00 hod - prvou vyučovacou hodinou.

    V pondelok 14. septembra 2020 udelil riadieľ školy študentom riaditeľské voľno.

    Oznam zákonným zástupcom a žiakom

    Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

    Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

    Zákonný zástupca :

    • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

    • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2020/2021.

    • Predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy čestné prehlásenie  alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

  • Otvorenie školského roka 2020/2021 - školský internát

    Študenti ubytovní v školskom internáte sa môžu ubytovať v utorok 1. septembra 2020 od 16.00 hod.

    Vstup im bude umožnený cez vchod A. Pri vstupe im bude zmeraná teplota. Zároveň musia odovzdať tlačivo, ktoré je zákonný zástupca povinný predložiť pri prvom nástupe do školy/školského internátu (tlačivo nájdete na stránke školy nižšie).

    Rodičom a iným sprevádzajúcim osobám je vstup do školského internátu zakázaný.

  • Otvorenie školského roka 2020/20201

    Otvorenie školského roka 2020/2021

    Slávnostné otvorenie školského roka 2020/2021 bude v stredu 2. septembra 2020

    Časový harmonogram otvorenia školského roka:

    7.50 hod. - vstup žakov 2. ročníka 

    8.00 hod. - vstup žiakov 3. ročníka

    8.10 hod. - vstup žiakov 4. ročníka 

    8.15 hod. - vstup žiakov 1. ročníka

    Žiaci môžu vstupovať do škoy výlučne hlavným vchodom.

    Rodičom a cudzím osobám je vstup do školy zakázaný.

    Vstup do školy a pohyb v interiéri školy je možný len s rúškom.

    Z dôvodu dodržiavania protiepidemiologických opatrení bude pri vstupe do školy vykonávaný ranný filter (meranie teploty). Ranný filter sa vzťahuje aj na žiakov ubytovaných v školskom internáte. Pripravená je aj dezinfekcia rúk. 

    Žaci prvého ročníka budú mať zaradenie do tried uvedené na nástenke vo vestibule školy.

    Žiaci sa z vestibulu  presunú do svojich tried. 

    S ďalším programom ich oboznámia triedni učitelia.

    Zákonný zástupca :

    • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
    • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2020/2021.
    • Predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy čestné prehlásenie  alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

    Žiaci bez Vyhlásenia o bezinfekčnosti a Zdravotného dotazníka a vyhlásenia zak. zástupcu sa nebudú môcť zúčastniť otvorenia šk. roka v škole (triede).

    Zdravotný dotazníka vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu (pdf)

    Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu (doc)

    Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti (pdf)

    Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti (doc)

     

  • NÁSTUP DO ŠKOLY

    Milí študenti,
    na základe usmernenia odboru školstva BBSK nástup študentov do školy je odporúčaný od 29. júna 2020. Študenti našej školy prídu do školy podľa rozpisu.

    Prvá skupina príde do školy len 29.6. 2020 od 9.00 hod. (I.A, I.D, I.B, III.A/D)

    Druhá skupina príde do školy len 30.6.2020 od 9.00 hod. (II.A, II.D, II.B, II.M, III.B) 


    Okrem vydávania vysvedčení budú študentiu odovzdávať aj učebnice - nezabudnite ich priniesť.

  • OZNAM O UZATVÁRANÍ KONCOROČNÝCH ZNÁMOK

    Milí študenti,

    gremiálna porada dňa 2.6.2020 rozhodla, že známky v druhom polroku musia byť uzavreté do 18.6.2020.  V prípade, že žiak nesplní úlohy zadané vyučujúcim daného predmetu, bude z predmetu neklasifikovaný. Do koncoročného hodnotenia budú brané do úvahy aj výsledky dosiahnuté v prvom polroku.Klasfikačná porada sa uskutoční 23.6.2020 o 10.00 hod.